ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Βασικές πληροφορίες για τον μηχανισμό και την θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Σακχαρώδης Διαβήτης ονομάζεται η νόσος στην οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά το σάκχαρο (ή τη γλυκόζη όπως αλλιώς λέγεται) που παίρνουμε από τις τροφές. Λόγω αυτής της αδυναμίας χρησιμοποίησής του, το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα και η συγκέντρωσή του αυξάνεται σημαντικά. Έτσι, όταν το μετρήσουμε στο αίμα το βρίσκουμε υψηλότερο από το φυσιολογικό.

Πως προκαλείται ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Για να καταλάβουμε καλύτερα πως ακριβώς εμφανίζεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ας δούμε τι γίνεται στον οργανισμό μας κάθε φορά που τρώμε:

1. Mεγάλο μέρος από το φαγητό που τρώμε διασπάται στο έντερο σε σάκχαρο (γλυκόζη) και στη συνέχεια απορροφάται και κυκλοφορεί στο αίμα.

2. Το σάκχαρο αποτελεί το βασικότερο καύσιμο του οργανισμού μας. Όμως για να χρησιμοποιηθεί πρέπει προηγουμένως να περάσει από το αίμα μέσα στα κύτταρά μας.

3. Προκειμένου να εισέλθει το σάκχαρο μέσα στο κύτταρά μας πρέπει να ανοίξουν οι σχετικές πόρτες. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλίνη.

4. Η ινσουλίνη απελευθερώνεται από το πάγκρεας κάθε φορά που αυξάνεται η κυκλοφορία σακχάρου στο αίμα.

5. Αν ο οργανισμός μας δε μπορεί να απελευθερώσει τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης, ή αν η ινσουλίνη που παράγουμε δε μπορεί να ανοίξει καλά τις πόρτες των κυττάρων, τότε το σάκχαρο δεν μπορεί να περάσει όλο μέσα στα κύτταρά μας και συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία μας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Σακχαρώδης Διαβήτης.

Ποιες μορφές Σακχαρώδη Διαβήτη υπάρχουν;

- Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1: Παλιότερα ονομαζόταν νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης. Οφείλεται σε πλήρη αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη, οπότε ο ασθενής πρέπει απαραιτήτως να κάνει ενέσεις ινσουλίνης για να ρυθμίσει το σάκχαρό του.

- Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2: Οφείλεται σε σχετική αδυναμία του παγκρέατος να παράγει την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης, ενώ παράλληλα υπάρχει και δυσκολία της παραγόμενης ινσουλίνης να λειτουργήσει σωστά στην ρύθμιση του σακχάρου. Αυτός ο τύπος Διαβήτη εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικα παχύσαρκα άτομα. Για την αντιμετώπιση του στα αρχικά στάδια χρειάζεται σωστή διατροφή και φάρμακα σε μορφή χαπιών. Μετά όμως από κάποιο χρονικό διάστημα από την αρχική διάγνωση της νόσου (συνήθως 5-10 χρόνια) η παραγόμενη ινσουλίνη ελαττώνεται ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να πρέπει ο ασθενής να ξεκινήσει ενέσεις ινσουλίνης.

- Σακχαρώδης Διαβήτης της Κύησης: Εκδηλώνεται σε ορισμένες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γιατί χρειάζεται ρύθμιση ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Στον Σακχαρώδη Διαβήτη ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά το σάκχαρο των τροφών.

Αυτό έχει τα εξής αποτελέσματα:
- Τα κύτταρα του οργανισμού μας δυσκολεύονται να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης "καυσίμου", τον ρόλο του οποίου παίζουν τα μόρια του σακχάρου.
- Το σάκχαρο κυκλοφορεί σε αυξημένες ποσότητες στα αγγεία του αίματος και, αν παραμένει αρρύθμιστο για πολύ καιρό, προκαλεί ζημιές στο τοίχωμα των αρτηριών.

Με την σωστή ρύθμιση του σακχάρου:
- Αισθανόμαστε καλύτερα, με περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια.
- Αποφεύγουμε τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του υψηλού σακχάρου (παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών, των ματιών, των αγγείων και των νεύρων).

Ποια είναι τα βασικά μέτρα για τη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη;

Το πιο σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής. Λέγοντας υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής ουσιαστικά εννοούμε αυτό που κανονικά θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε άνθρωπος μιας και περιλαμβάνει:
-Υγιεινή διατροφή: Ισορροπημένη πρόσληψη από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, με έμφαση στα λαχανικά, προσεκτική λήψη υδατανθράκων και με μέτρο κατανάλωση κρεάτος και λιπαρών - παχυντικών τροφών.

- Σωματική άσκηση: Πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες της σωματικής δραστηριότητας στην καρδιά και τα αγγεία, η τακτική άσκηση βοηθά επιπλέον στην καλύτερη χρησιμοποίηση του σακχάρου από τα κύτταρα.

- Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους: Το λίπος δυσκολεύει την χρήση του σακχάρου από τα κύτταρα, παρεμποδίζοντας την δράση της ινσουλίνης. Έτσι, ο έλεγχος του σωματικού βάρους έχει σε πολλές περιπτώσεις θεαματικά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Τι φάρμακα υπάρχουν για τη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη;

- Χάπια: Κάποιες ομάδες φαρμάκων βοηθούν τον οργανισμό σου να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη στο πάγκρεας, άλλες αυξάνουν την αποβολή σακχάρου με τα ούρα, ενώ άλλες βοηθούν στην καλύτερη χρησιμοποίηση του σακχάρου από τα κύτταρά.

- Ινσουλίνη: Αν ο οργανισμός δε μπορεί να φτιάξει τις απαραίτητες ποσότητες ινσουλίνης, χρειάζεται πρόσθετη ινσουλίνη που λαμβάνεται σε ενέσιμη μορφή. Δυστυχώς η ινσουλίνη καταστρέφεται από τα οξέα στο στομάχι και έτσι δε μπορούμε να την πάρουμε από το στόμα.

Σημαντική επισήμανση:

Η λήψη φαρμάκων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη συμπληρώνει τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, δεν τον αντικαθιστά!

Η επιτυχημένη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη προϋποθέτει:

Αυτοέλεγχο

Καθορισμό ατομικών στόχων σακχάρου και τακτικό αυτοέλεγχο (συχνές αυτομετρήσεις) με τις ατομικές συσκευές μέτρησης σακχάρου. Με τις τακτικές αυτομετρήσεις και καταγραφές του σακχάρου ελέγχουμε της αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας και προλαβαίνουμε τις επιπτώσεις από τις πολύ υψηλές ή τις πολύ χαμηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα.

Συμμόρφωση

Συμμόρφωση στις οδηγίες σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής, τήρηση του διαιτολογίου και σωστή εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής.

Ιατρική υποστήριξη

Συχνές (ανά 2-3 μήνες) επισκέψεις στον θεράποντα ιατρό και τακτικοί προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι προκειμένου να εντοπισθούν έγκαιρα σε αρχικό στάδιο οι πιθανές επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη και έτσι να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα

Ποιοι είναι οι στόχοι στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη;

Η ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη θεωρείται εξαιρετική όταν:

1. Το σάκχαρο στο αίμα είναι σε αποδεκτά επίπεδα: 70 έως 130 mg/dl πριν από κάθε γεύμα και κάτω από 180 mg/dl, 1-2 ώρες μετά τα γεύματα
2. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στο αίμα είναι σε αποδεκτά επίπεδα: Κάτω από 6,5 - 7,0%.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ή HbA1c, όπως συνήθως γράφεται εν συντομία) είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση η οποία αντικατοπτρίζει τον μέσο όρο του σακχάρου στο αίμα κατά τους προηγούμενους 2 - 3 μήνες. Ο προσδιορισμός της ανά τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά σημαντικά στην παρακολούθηση της ρύθμισης του σακχάρου.
3. Δεν καταγράφονται πολύ χαμηλές τιμές σακχάρου (υπογλυκαιμίες), ούτε μεγάλες διακυμάνσεις από ημέρα σε ημέρα.
4. Το σωματικό βάρος διατηρείται σε κανονικά επίπεδα.
5. Δεν υπάρχουν επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Αντιμετώπιση επιπλοκών Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση βλαβών στο τοίχωμα των μικρών και μεγάλων αιμοφόρων αγγείων όλου του σώματος. Έτσι, αν το σάκχαρο παραμένει συνεχώς σε υψηλά επίπεδα μπορούν να εμφανισθούν ζημιές σε διάφορα όργανα (καρδιά, νεφροί, μάτια, δέρμα, νεύρα). Η καλή ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη ουσιαστικά περιορίζει στο ελάχιστο τις μακροχρόνιες επιπλοκές που οφείλονται στο υψηλό σάκχαρο.
Παράλληλα όμως από την ρύθμιση του Σακχαρώδη Δαβήτη, θα πρέπει:
1. Να αντιμετωπίζονται παράλληλα όλες οι συνυπάρχουσες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων (αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη, κάπνισμα).
2. Να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση οι συνιστώμενοι προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι προκειμένου να εντοπισθούν έγκαιρα σε αρχικό στάδιο και έτσι να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι πιθανές βλάβες στα ευαίσθητα όργανα του σώματός.

Αντιμετώπιση συνυπαρχουσών καταστάσεων:

Αρτηριακή Υπέρταση

- Τακτική παρακολούθηση της πίεσης
- Φαρμακευτική αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης
- Διατήρηση της πίεσης κάτω από 130/80 mmHg

Παχυσαρκία

- Τακτική παρακολούθηση του βάρους
- Εφαρμογή κατάλληλης δίαιτας απώλειας των περιττών κιλών
- Σωματική άσκηση

Υψηλή χοληστερίνη

- Μέτρηση της χοληστερίνης, της LDL χοληστερόλης, της HDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων τουλάχιστον κάθε χρόνο.
- Αντιμετώπιση των παθολογικών τιμών με δίαιτα και φάρμακα

Συνιστώμενο πρόγραμμα εξετάσεων

ΕΞΕΤΑΣΗ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
#
Οφθαλμολογικός έλεγχος,
(βυθοσκόπηση)
Κάθε χρόνο
#
Καρδιολογικός έλεγχος
Κάθε χρόνο
#
Νεφρολογικός έλεγχος
(Μικρολευκωματίνη ούρων
Κρεατινίνη)
Κάθε χρόνο
#
Έλεγχος λιπιδίων αίματος
(Χοληστερίνη, LDL,
HDL, Τριγλυκερίδια)
Κάθε χρόνο
#
Kατάστασης δέρματος - ποδιών
Σε κάθε επίσκεψη
#
Διαβητική νευροπάθεια
Κάθε χρόνο
#
Οδοντιατρικός έλεγχος
Κάθε 6 μήνες
#
Αρτηριακή πίεση
Σε κάθε επίσκεψη

Για επείγουσες καταστάσεις

όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα
μπορείτε να καλείτε τον αριθμό

Άλλες επιλογές επικοινωνίας

για να ζητήσετε ραντεβού ή
να θέσετε κάποιο ερώτημα